scrollTop top

Olympische atleten krijgen juridische bijstand als ze sociaal protest tonen

Olympische atleten krijgen juridische bijstand als ze sociaal protest tonen

Atleten op de Olympische Spelen zullen door juristen geholpen worden als ze een politiek statement maken. Normaal worden atleten hiervoor gestraft door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

We hebben het de laatste jaren vaak gezien op de verschillende sportterreinen. Atleten knielen tijdens het volkslied, dragen kledij met slogans op of houden hun vuist in de lucht. Allemaal dingen die op het Olympisch toneel niet mogen. Het IOC heeft een ban lopen op demonstraties of politieke, religieuze en raciale propaganda. Voor de Olympische Spelen van dit jaar, die beginnen op 23 juli, moet de strafmaat nog opgemaakt worden.

Geen ‘Black Lives Matter’

‘Black Lives Matter’ zal niet toegelaten worden op kledij van de atleten. ‘Peace’, ‘respect’, ‘solidarity’, ‘inclusion’ en ‘equality’ daarentegen wel. Meer dan twee derde van de atletenverenigingen steunen dat Regel 50 van het Olympisch charter wordt toegepast. Daar wordt expliciet gezegd dat er geen demonstratie mag plaatsvinden. Wie tegen die regel ingaat, kan door het IOC en het Olympisch comité van het eigen land gestraft worden.

Meer en meer atletenverenigingen zeggen nu dat de atleten die willen demonstreren, juridische steun zullen krijgen. Ook op nationaal vlak. “Als Duitse atleten beslissen om vredevol te protesteren voor fundamentele waarden zoals het vechten tegen racisme, kunnen ze rekenen op de juridische steun van Athleten Deutschland”, zei algemeen directeur Johannes Herber.

Spelers kunnen naar huis gestuurd worden

Ook de leiders van twee van de grootste Olympische verenigingen steunen die mening. Gianni Infantino van FIFA en Sebastian Coe van de Wereldatletiekbond hebben publiek aangehaald dat ze tegen het straffen zijn van atleten voor politieke statements. Het Olympisch Comité van de Verenigde Staten liet al in december 2020 weten dat ze geen acties zullen ondernemen tegen atleten op de ‘Trials’. Dat is de onderlinge competitie tussen Amerikaanse atleten om een plaats in het Olympisch team te veroveren. Nu willen ze dat ook doortrekken naar de Olympische Spelen. Iedere actie zal apart bekeken worden, wat wil zeggen dat een atleet nog steeds naar huis kan gestuurd worden door het IOC als die een politiek of raciaal statement maakt.


Ces articles peuvent vous intéresser

Devenez gratuitement membre de Club123vitalité et recevez les meilleurs articles par e-mail !